Att välja rätt däck

03 april 2020 lily_hansen

I Sverige är det lag på att våra fordon ska ha däck anpassade efter väglaget. Första december till den sista mars är det vinterdäck som gäller och senast den 30 april ska vi normalt ha dubbfria däck. Man brukar säga att när dygnstemperaturen ligger över fem grader ska man ha sommardäck. Att välja rätt däck till sin bil är inte alltid så lätt, då olika däck har olika egenskaper. Man brukar prata om att däcket har olika grader av komfort, styrrespons, bränsleeffektivitet, riktningsstabilitet, vattenplaning, bromsprestanda och våtgrepp. Det finns inget däck som är bra på allt utan man måste själv avgöra vad man värdesätter mest.

 

Man kan även handla däck på nätet

Många sportiga bilmodeller kan det tyvärr vara svårt att variera däcktypen på, eftersom de har designats för att vara just sportiga och snabba och inte för att först och främst vara bekväma. Letar man nya däck till sin bil kan det vara bra att kika runt lite på nätet och jämföra priser innan man går till sin lokala däckbutik. Då har man oftast större chans att kunna förhandla ner priset om man skulle vilja. Det finns även nätföretag som skickar färdigmonterade däck i göteborg ända fram till hemadressen. Det kan vara värt att prova.

 

Smala vinterdäck ger bättre grepp

Ska man köpa vinterdäck är det bra att titta efter lite smalare varianter. De brukar ge bättre fäste och glider lättare genom snön. Bredare däck tenderar att istället trycka ut snön under däcken och man får sämre fäste. När man köper sommardäck ska man satsa på däck med så låg hastighetsklassning som möjligt, då detta håller nere slitage och minskar förbrukningen av drivmedel markant. Man ska även tänka på att byta alla fyra däcken på en gång för att förhindra att däcken genererar olika mycket friktion, vilket i sin tur leder till högre energiförbrukning. 

Fler nyheter