Hitta dina däck i Tyresö

30 september 2021 patrick_pettersson
image

Bra däck på är ett måste för att man ska kunna köra säkert ute på vägarna. Men då väglaget ändras med årstiderna måste man både ha sommar- och vinterdäck och skifta däcken två gånger om året. Tyvärr finns det inget däck som man kan köra med året om. Man måste också enligt lagen anpassa däcken efter det väglag som råder. På sommaren då man kan råka ut för vattenplaning i samband med regn måste man ha däck som klarar detta. 

Mönsterdjupet på sommardäck måste vara minst 1,6 millimeter, men det får gärna vara ännu mer. Då minskar risken för vattenplaning och bromssträckan förbättras också avsevärt. Någonting som kan vara väl så viktigt och förhindra många olyckor. När man kontrollerar och mäter mönsterdjupet på sina däck måste man göra detta på flera ställen. Eller där man ser att däcket är mest slitet. 

 

 

Hur vet man vilka däck som passar till bilen?

Ska man köpa nya däck gäller det att köpa däck som passar bilen och den hastighet som den kan komma upp i. Det finns ingen anledning att köpa värstingdäcken till bilar av äldre modeller eftersom man ändå aldrig kan ta tillvara på däckens egenskaper. 

Innan man köper däck kan det därför också vara bra att fundera över vilket körsätt man har och vilka olika typer av vägar man mest kör på. Är det exempelvis mestadels stadskörning och korta sträckor, långa sträckor på motorväg eller kanske mittemellan men på mer krokiga vägar på landet?

Det är inte alltid så lätt att själv veta vilka däck som passar bilen och det körsätt man har men genom att göra research på internet och läsa recensioner av olika däck kan man få en fingervisning. Men man kan också vända sig till en återförsäljare av däck i Tyresö och få hjälp med att hitta rätt däck.

Fler nyheter