Truckkort i Växjö

22 juni 2021 lily_hansen

Med ett truckkort blir man mer attraktiv på arbetsmarknaden men hamnar också i ett betydligt bättre förhandlingsläge i löneförhandlingar. Det finns egentligen ingen lag som säger att man måste ha ett truckkort för att få köra, men då arbetsgivaren är ansvarig för säkerheten på arbetsplatsen är detta ändå ofta ett krav. Truckkortet kom också en gång i tiden till just för att minska det stora antalet olyckor med truck på arbetsplatser. 

Ett truckkort underlättar arbetet och förbättrar effektiviteten, vilket i sin tur bidrar till sänkta kostnader vid användandet av truckar. Därför är det bra att ha ett truckkort ur många aspekter.

Det finns flera olika truckkort i Växjö men det vanligaste är kategori A+B, vilket ger behörighet att köra de lite mindre truckarna som ofta används för lastning, lossning och lagerhållning. För att få köra de lite större truckarna, som exempelvis hjullastare och containerlastare, krävs det ett truckkort i kategori C+D. 

 

 

Vad kostar ett truckkort?

För att ta ett truckkort måste man vara sexton år men det går att få dispens. Det kan vara bra att känna till att man även måste ha ett vanligt körkort för bil eller traktor, om man vill framföra en truck på en allmän väg. Att ta ett truckkort i Växjö i för kategori A+B kostar inte mer än 2499 kr och tar bara två dagar. Då ägnas en dag åt övningskörning, medan dag två innefattar ett teoriprov som skrivs på distans via nätet.

Är man flera stycken på en arbetsplats som vill ta truckkort brukar utbildningsföretaget kunna förlägga utbildningen där i stället. Många chefer och arbetsledare kräver även att man med jämna mellanrum fräschar upp sina truckkunskaper och genomgår en fortbildning. Detta för att bli påmind om vilka risker det finns med att köra truck och hur man undviker olyckor. Men kostnaden för den brukar arbetsgivaren stå för.

Fler nyheter